Kwibuss: handig instrument voor (grotere) projecten?!

Sinds december 2010 wordt Kwibuss gebruikt voor de digitale samenwerking binnen een project, met een groot aantal gebruikers vanuit verschillende organisaties. Mirelle Obdam, voorzitter van de Werkgroep Communicatie binnen dit project, vertelt hoe dat tot nog toe bevalt.

Kennismaking en ervaringen met Kwibuss

Zoals de meeste gebruikers nu inmiddels wel weten, is Kwibuss een prima systeem om je kwaliteitshandboeken digitaal vanaf elke werkplek met een internetaansluiting in te kunnen zien. Kwibuss maakt zoeken veel gemakkelijker, maar biedt –via Kwibuss berichten, opmerkingen en meldingen - ook interactie met gebruikers. Als enthousiaste gebruiker promoot ik Kwibuss dan ook waar ik kan. Sinds eind 2010 heb ik Kwibuss ook op een andere manier ingezet: als platform in een grootschalig project met gebruikers uit veel verschillende organisaties.

Het Kwako-project

Het project heet Kwaliteit in Opleiden Kinderopvang (Kwako). De deelnemende bedrijven zijn drie ROC’s in de kop van Noord-Holland en circa 25 organisaties voor kinderopvang in deze regio. Mijn rol in dit project is voorzitter van de werkgroep communicatie. Een van de opdrachten van mijn werkgroep in september vorig jaar was het ontwikkelen van een digitale plek voor KWAKO.

Digitaal platform voor uitwisseling en samenwerking

Een digitale plek, in eerste instantie denk je dan aan een website. Echter, het zelf ontwikkelen en vervolgens onderhouden van een website is veel werk; dat weet ik uit ervaring. Ik dacht dan ook meteen aan Kwibuss; een kant en klaar digitaal platform waartoe alle deelnemers aan het project toegang kunnen krijgen en dat door meerdere mensen te onderhouden is. Zo gedacht en zo gedaan (dat werkt zo bij de mvan ), binnen een maand draaide Kwibuss binnen Kwako en hadden de deelnemende bedrijven toegang tot alle geproduceerde documenten: agenda’s en notulen, presentaties, voorstellen, noem maar op.

Ervaringen tot nu toe

We zijn nu een schooljaar verder en weer wat ervaringen rijker. Na de zomervakantie zetten we een enquête uit onder gebruikers om hun ervaringen met ons te delen. De uitslag publiceren we tegen die tijd ook via deze website. Ik ben vooral benieuwd in hoeverre het wachtwoord als belemmering werkt voor incidentele gebruikers van Kwibuss. De ervaringen van de meer structurele gebruikers (leden van de projectgroep en de werkgroepen) zijn tot nu toe heel goed. Ook Kwibuss berichten wordt door verschillende leden van de projectgroep gebruikt voor bijvoorbeeld het doen van aankondigingen, het publiceren van kort nieuws en tweemaandelijkse nieuwsbrieven.

Ook wij zijn natuurlijk benieuwd naar de ervaringen en de resultaten van de enquête. Wordt vervolgd!

Blijf op de hoogte van het laatste Kwibuss nieuws

We beloven niet te spammen en sturen zo af en toe een nieuwsbrief